Nu är det jul igen

Jag har fått en gammal julhälsning i min hand. En julhälsning av det slag som min bror förärade sina barn och andra med för 35 år sedan. Följer efter bilden.

JULEGOTTER 80

Berättelse av en erfaren man huru man tillagar julekarameller m. m. samt råd till nybörjaren
Man börjar i godan tid, helst julen före, så slipper man ifrån de värsta misstagen. Om man har en tjockbottnad kastrull, visp, slevar termometer graderad till 300 grader och ett kök som just skall nymålas går allt som en dans.:

OM MARSIPAN

Det är bra att börja med något väldigt enkelt- te x chokladdoppad marsipan. När man köper marsipan skall inte köpa mandelmassa. Expediter vet i allmänhet inte vad marsipan år, de tror att det är grönt! Då går man till en annan affär. Marsipanen arbetas smidig och rullas till kulor. Framför sig ser man vackra runda bruna chokladbollar med läcker marsipan i. Choklad värms i vattenbad! Så droppar man kulorna, tar upp dem med gaffel och lägger dem på smörgåspapper. De blir inte alla runda, ty chokladen rinner ner och bildar en platta under kulan. Det är en praktisk sak, eftersom kulorna sålunda inte kan rulla bort och hamna bakom spisen eller köksbänken. Man kan ställa dem. Om man färgar marsipanen med röd karamellfärg blir det mycket söta små godisar. Och händerna mer vackert solbrända ut i flera dagar.

OM PEPPARMYNTPASTILLER

När man värmt smeten till pastiller och satt blockchokladen i värmebad klickar man smeten på en plåt med smörgåspapper. Jag gjorde det mycket noga och långsamt för att få fina pastiller. Resultatet blev att de första blev mycket runda och vackra. Men så stelnade smeten och de sista blev inte lika runda och vackra. Om man vill kan man köpa pepparmyntpastiller från godisfabriken. Där görs alla runda och vackra.

OM FIN KNÄCK

I år bestämde jag mig för att göra knäck efter ett recept som hette FIN knäck, eftersom jag förra året gjorde ganska FUL knäck. Det svåra med knäck är att det ser så gott ut att man nästan inte kan låta bli att sticka ner ett finger för att provsmaka. Sådan knäck smakar sedan illa. Annars är det inte så svårt om man bara har en bra termometer. Etthundratjugo grader ska smeten vara innan man häller den i formar. Formarna tippar lätt. Låt dem ligga. De får bli s. k. extraknäck som man slarväter av.

OM FRANSK KOLA

Fransk kola låter välan gott? Det är tjock grädde i den! Smeten ska koka sakta, ganska ordentligt, våldsamt (beroende på vilket kolarecept man läser). 120 grader skall det bli i alla fall. Sen blandar man i smör och nötter och häller alltihop i en smord form. Det gäller att inte provsmaka för tidigt för då kan man kola av. Kola måste slås in i papper innan den läggs i skål eller så. Annars blir kolorna så förtjusta i varann så att man aldrig kan skilja dem åt. OM

BRÄNDA MANDLAR

Brända mandlar skall man inte alls befatta sig med. Lyssna på en som vet! Brända mandlar är det uslaste av alla godis någon någonsin har hittat på. De borde förbjudas i lag. I år gjorde jag karamellsmet (160 grader) samt doppade däruti några mandlar, fikon på pinne m.m. Då slipper man både brända fingrar och brända halsmandlar.

Sedan jag målat om mitt kök, rengjort golvet med thinner och kokande vatten samt lämnat in mig själv på kemtvätt ber jag nu att få önska er en riktigt

nu är det jul igen