Varberg

Hayska huset

Hayska Huset

Jag och min gode vän, Kennet, stod en dag utanför det Hayska huset, eller Murgrönehuset i Varberg. Här bodde Karin Bergöö (senare gift med konstnärskollegan Carl Larsson) hela sommaren 1881. Jag stod på trottoaren för att fotografera skylten ovanför dörren (bilden ovan), då en man med rullator stannade. Med kameran i handen backade jag ut på gatan för att han skulle kunna gå förbi, men han stod kvar. "Du får gärna gå förbi", sa jag. "Jag ska inte gå förbi" svarade han, "jag bor här". Tänk så det kan falla sig. Min Kamera har många gånger bidragit till att få kontakt till spännande möten.

Läs mer om Karin på min hemsida

Det gav mig kunskap och inspiration

Vi pratade an stund. Han var alltså släkt rakt ner till de som på Karins tid umgicks med Karin här i Varberg. Nu hade han lite dåligt med tid, skulle in och laga till en lunch till några inbjudna vänner. Han nyligen fyllt 90 år.

Vi fick inte så mycket tid att prata med varandra då, men senare skickade jag honom ett brev och fick ett fint svar av honom med många upplysningar om Karin och hennes tid i Varberg. Det är just sådana fina möten som gör att jag fortsätter läsa och skriva om Karin.

Utlagt vecka 35, 2023