Min andra semesterresa

Min andra semesterresa 1957

Mitt livs andra semesterresa gick mot Dalarna 1957. Jag minns att mamma bakat en stor, stor påse med mandelkubbar som vi festade på under alla våra resdagar.
Någonstans på väg mot Siljan började det plötsligt lukta bränt i bilen och det rök från instrumentpanelen. Pappa stannade och vi rusade ut. Trodde att bilen skulle explodera. Den var ju tjugo år gammal. Pappa vågade sig tillbaka till bilen och ängsliga stod vi andra kvar en lång bit därifrån. Pappa kunde snart konstatera att röken kom från en överhettad cigarettändare. Ni kanske minns den där knappen som man tryckte in och så efter en stund hoppade den ut när den var glödgande. Det var på den tiden folk rökte medan de körde bil.
Cigarettändaren i vår Ford hade aldrig fungerat, därför var den kanske intryckt och efter tjugo mil började den plötsligt fungera och bli varm, men hoppade inte ut, utan höll på att tända eld, inte på en cigarett utan på hela vår fina älskade bil, som pappa hade döpt till Esmaralda.
Färden kunde fortsätta och vi kom till Leksand och Mora och till många fler platser som jag får berätta om nästa vecka.

 

Mina memoarer kap 27 - Semesterresa_2

Semesterresa_2

Här står semesterfararna. Alla mina bilder med min nya kamera blev tyvärr inte så bra. Jag får väl skylla på att de står i blandad sol och skugga.

Från vänster:
Min mamma, min pappa, min syster och min bror. Själv höll ja alltså i min kamera.