Vecka 1 – år 2022

Min fösta bilsemester

Sommaren 1956 upplevde jag min första bilsemester. Jag var 9 år och familjen Fröberg hade blivit med bil. En stor händelse för mig som älskade att åka bil. Förmodligen för att vi inte tidigare haft någon.

Med pappa vis ratten och mamma där fram och vi tre syskon i baksätet bar det av. Resan gick från Örebro och söderut. Vad minns jag av det 65 år senare. Jo, vi tittade på Rökstenen och vi stannade till någonstans neråt Vadstena där några arkeologer letade benbitar och skärvor i anslutning till ett kloster. Det var då jag bestämde mig för att bli arkeolog, vilket jag aldrig blev.

Resan gick ända till Gränna där vi köpte polkagrisar. Det var ingen höjdare. Alldeles för sött för min smak.

Jag minns inte men någonstans tältade vi. Två nätter tror jag. Därefter gick resan norr ut igen till Norrköping där vi skulle stanna några dagar hos mina kusiner, men då blev min syster sjuk. Som jag minns det var hon förskräckligt sjuk. Så vi satte oss hastigt i bilen och for hem till Örebro. Jag tror att syster min fick uppsöka Örebro lasarett.

Bildtext:

Bilden på Rökstenen som ingen vid den tiden lyckats uttyda. Därför har jag i mitt album från den tiden kletet dit en liten pratbubbla. Med tanke på att min syster äter polkagris så tör vi ha varit i Gränna innan Rök.

På andra bilden är min syster och mamma som tittar i skyltfönster i Gränna

Det var min första bilsemester.
Curt Fröberg

Min första bilsemester

gränna