Karin Bergöö Larsson

Karin Bergöö reser till Morup

Karin Bergöö reser till Morup från Varberg på sommaren 1881. Ett år senare förlovar hon sig med Carl Larsson.

Sommaren 2014 är jag tillbaka hos Kennet i Bua. Nu var det dags för en biltur till Morups kyrka. Jag hade avskrifter av Karins brev med mig. Karin berättar i breven att hon blivit bjuden av en flicka som heter Anna Petterson till Morup. Det visar sig att Annas pappa är kyrkoherde och familjen bor bredvid kyrkan. Karin skriver:

"Fram på förmiddagen blef det vackert väder vi spelade krocket och besågo kyrkan hvarvid jag uppe i tornet fick reda på några gamla helgon som jag fick löfte att måla utaf. Jag blef qvarbjuden "för att se på kometen" och så skulle det blifva ilumination med raquet till min ära. På ef.m. dracks det kaffe och herr Österlund (Annas fästman) läste roliga visor på Halländska för oss…  Ilumination bestod af ett dussin kulörta lycktor och en raquet som dock tändes på upp och ned så den blef ej mycken glädje utaf."

Dagen därpå satt Karin i kyrktornet och målade medan det regnade och blåste. Var målningen blev av förtäljer inte breven.

Senare på sommaren målade Karin en liten tavla som hon skulle ge till Anna Petterson som tack för senast. Var den blev av vet jag inte heller.

Bilderna: Kyrkoherdens grav och församlingshemmet i Morup, som kanske var prästbostad 1881 när Karin var där och sov över.

Läs gärna mer om Karin på min hemsida eller i min bok: Karin Larssons barndom.

Karin Bergöö reser till Morup
Morup

Hur blev det sedan?

Ja, vad blev det av Anna Petersson och hennes fästman. Av Karins alla brev finns ingenting som tyder på att Anna Pettersson och Karin hade kontakt med varandra senare i livet.

Det blev till att leta i kyrkböcker. Det visar sig att de gifte sig Anna och Gustaf Österlund. De bosatte sig i Göteborg, där Gustaf var telegrafist. Ytterligare ett antal år senare flyttade de till Lindesberg där Gustaf blev postmästare.

Och tavlan som Karin målade åt Anna? Paret Österlund hade inga barn, så vem som ärvde tavlan vet inte jag, men om du vet så hör av dig till mig. Liksom om du känner till något annat om Anna och Gustaf. Eller om Morup vid tiden då Karin var där.

Utlagt vecka 17, 2024