Utflykt 2013

Grimeton och Rolfstorp.

Det var dags för ett besök till Grimeton och Rolfstorp. Det var under mitt besök hos Kennet i Bua år 2013 som jag hade tagit med mig ett antal brevutskrifter från Karin Bergöö. Karin som hela sommaren 1881 besökte badorten  Varberg hade skrivit brev hem till sina föräldrar och berättat om det ena och andra.

Ett år senare skulle Karin förlova sig med konstnärskollegan Carl Larsson

Kennet och jag tog bilen och gjorde en tur runt i närheten av Varberg där Karin många år tidigare gjort sina utflykter. I ett brev berättar hon om en åktur till Grimeton och Rolfstorp.

Citat ur Karin Bergöös brev

"För utfärden samlades vi vid 10 tiden bos Persons der vi blefvo bjudna på kaffe och bakelser, vi foro Träslöfsvägen ut förbi kyrkan, till Grimelton der vi stego ur för att bese trädgården, jag viste ej hvad det var för ett ställe förrän vi voro der och jag fick se en af fröknarna Lindstet som jag naturligtvis gick och hellsade på. Kyrkoherde Dangot träffade jag ej men af fröken blefvo vi bjudna att äta så mycket bär vi ville."

"Jag var så förtjust i Grimmelton, det var allt så vårdat och hemtrefligt, raka motsatsen till ett ställe dit vi sednare kommo som förut ägts af Wolfrat och hette Rolfstorp, der var mycket storartade trädgårdsanlägningar men i högsta grad ovårdat. Vid half fyra tiden kommo vi hem och åto middag tillsammans hos Persons."

Till dig: Du som läser detta och känner till trakterna runt Rolfstorp och Grimeton får gärna höra av dig. Kontakt här. Särskilt intresserad är jag av hur det var på Karins tid 1881 då hon reste vägen förbi. Och så undrar jag vad det var för personer hon nämner.